Compensatie ontvangen? Hier moet je op letten bij de belastingaangifte en je toeslagen

De compensatie die je hebt ontvangen heeft invloed op je inkomen en vermogen. Wat heeft dit voor gevolgen? We leggen het uit voor toeslagen, de inkomstenbelasting en de bijstand.


Toeslagen

De compensatie wordt sinds kort door Toeslagen gezien als bijzonder vermogen. Dit type vermogen telt niet mee in de berekening voor huur, zorg en kinderopvangtoeslag. Eerder moesten gedupeerden die compensatie hadden ontvangen een formulier met een verzoek versturen. Nu geeft UHT dit automatisch door aan Toeslagen en hoeven ouders zelf niets te doen.

Dit geldt voor 3 jaar. Dat betekent dat Toeslagen het compensatiebedrag in de 3 jaar ná het jaar waarin je het geld hebt ontvangen, niet meetelt bij het vermogen.


Let op! Niet alle compensatie wordt gezien als bijzonder vermogen.

Wat is geen bijzonder vermogen?

• Compensatie die je ontvangt omdat je publieke of private schulden hebt afbetaald met eerder ontvangen compensatie.

• Publieke schulden die worden kwijtgescholden of private schulden die worden opgelost. Schulden die je hebt, maken jouw vermogen lager. Het vermogen wordt hoger wanneer publieke schulden kwijtgescholden of private schulden overgenomen worden.

Ben je ex-partner van een gedupeerde ouder? En heeft deze ouder de compensatie met jou gedeeld? Geef dit dan zelf door aan Toeslagen. Dit gebeurt namelijk niet automatisch voor ex-partners. Gebruik hiervoor dit formulier.


Belastingaangifte inkomsten

De compensatie die je ontvangt vanuit de Catshuisregeling en/of uit de integrale beoordeling wordt niet gezien als inkomen. Daarom is de compensatie belastingvrij. Het telt wel mee als bijzonder vermogen.

Je betaalt belasting op je vermogen wanneer het bedrag hoger is dan de vrijstelling. In 2021 is de vrijstelling € 50.000. Voor partners geldt een dubbele vrijstelling: €100.000 in 2021. Kom je met je compensatiebedrag boven deze bedragen dan ga je belasting over je vermogen betalen.

Let op! Voorbeeld: Je krijgt in 2021 compensatie. Je hebt daarna meer dan €50.000 op je rekening staan. Op 1 januari 2022 staat dat nog steeds op je rekening. Dit bedrag wordt meegeteld bij uw vermogen wanneer je belasting betaalt over 2022. Die inkomstenbelasting bereken en betaal je in 2023. Lees meer over Belasting betalen over vermogen.

Het bijzondere vermogen telt dus niet mee in de berekeningen van toeslagen. Je moet er mogelijk wel vermogensbelasting over betalen als het bedrag boven de vrijstelling uitkomt.

Bijstand

Omdat de compensatie niet wordt gezien als inkomen heeft dit ook geen invloed op eventuele bijstandsuitkering, uitkering, WAO, Wia en Ziektewet. Laat aan de instanties die dit aan jou uitkeren weten dat je compensatie hebt gekregen. Zo voorkom je misverstanden.

Heb je vragen? Lees meer op de website van UHT of bel gratis met het serviceteam 0800 2358 358 of de belastingtelefoon 0800 0543.