Kindregeling


De kinderopvangtoeslagaffaire heeft grote gevolgen gehad voor kinderen en jongeren die hiermee zijn opgegroeid. Bij hen thuis was er vaak lange tijd (te) weinig geld en veel stress. Kinderen en jongeren hadden bijvoorbeeld geen geld om te sporten of op vakantie te gaan. Of zij hebben bijvoorbeeld een studievertraging opgelopen. Allerlei dingen die niet konden, maar wel heel belangrijk voor je waren. Om dat te compenseren is er een kind regeling bedacht. Lees hier meer over de kindregeling.  



Zijn jouw ouders getroffen door de toeslagenaffaire? Hieronder vind je links naar informatie over hoe je om kunt gaan met stress en onzekerheid én over welke hulp er voor jou
beschikbaar is.



Maak gebruik van Schuldhulp.

Ben je 18 jaar of ouder en heb je problematische schulden? Dan kun je terecht bij je gemeente voor een schuldhulpverleningsaanbod. Meld je vóór 1 mei 2025 aan bij je gemeente om van dit aanbod gebruik te maken.


In Utrecht namen 2 jongeren uit de kindregeling zelf contact op met de gemeente met het idee om een kunstwerk te maken voor alle kinderen en jongeren die in armoede zijn opgegroeid door het toeslagenschandaal en daar nog steeds middenin zitten. ‘Dit heeft zoveel impact gehad. Je draagt steeds de stress van je ouders bij je. We denken echt dat de invloed daarvan op ons leven wordt onderschat. Met dit kunstwerk willen we deze groep een stem geven..’ aldus één van de jonge initiatiefnemers.


Het kan voelen alsof er tijd verloren is gegaan. En dat je niet de dingen kon doen die belangrijk voor je zijn.  Omdat jij je aandacht voor iets anders nodig had. Door wat je hebt meegemaakt, kan het ook niet goed gaan
op school, of op je werk. Er zijn hulplijnen,
maak er gebruik van, ze zijn er voor jou.



Jaïr van den Essenburg, 
gedupeerd kind in het toeslagenschandaal, heeft deze podcast gemaakt speciaal voor gedupeerde kinderen en jongeren om hun vragen en ervaringen te horen. Hij gaat in gesprek met bewindslieden, overheidsinstanties, gemeentes en andere hulpverleners om antwoorden te krijgen. Ook wordt er kritisch gekeken of de huidige regeling en hulpvoorzieningen voldoende zijn voor hen weer een gezonde en gelukkige toekomst te kunnen hebben.