Beste allemaal,

Met trots en ook met een groot gevoel van verantwoordelijkheid wil ik jullie laten weten dat ik ben voorgedragen voor het ambt van Staatssecretaris Hersteloperatie en Toeslagen.

Het afgelopen jaar als Kamerlid voor Nieuw Sociaal Contract heb ik mij intensief beziggehouden met de thema’s die mij aan het hart gaan: goed bestuur en rechtsstatelijkheid. Mijn ervaring in de Kamer heeft mij geleerd hoe belangrijk het is om verbinding te maken tussen politiek, beleid en de dagelijkse realiteit van mensen.

Vooral mijn tijd bij de Belastingdienst en mijn betrokkenheid bij de toeslagenaffaire hebben mij diep geraakt. Het is pijnlijk om te zien hoe het falen van ons systeem het leven van veel mensen heeft aangetast. Dit besef is voor mij een belangrijke drijfveer. Er is veel werk te verzetten om de schade te herstellen, fouten uit het verleden recht te zetten en te zorgen voor een eerlijker en mensgerichter systeem.

Ik ben ervan overtuigd dat we, door samen te werken en de focus te leggen op wat voor mij een belangrijk uitgangspunt is, namelijk: ‘Eerst de mens, dan de regel, en dan de organisatie’, we vooruitgang kunnen boeken naar een toekomst waarin iedereen erop kan vertrouwen dat zij op een eerlijke en rechtvaardige manier behandeld worden. Dit principe vormt voor mij de basis voor de noodzakelijke veranderingen.

Dank aan iedereen die mij tot nu toe heeft gesteund, jullie vertrouwen betekent veel voor mij.

Sandra Palmen

Sandra Palmen aangesteld als nieuwe Staatssecretaris Hersteloperatie en Toeslagen

NSC-Kamerlid Sandra Palmen wordt de nieuwe staatssecretaris van Financiën. Ze gaat zich als opvolger van de onlangs vertrokken Nora Achahbar vooral bezighouden met toeslagen.

Dat Palmen die portefeuille overneemt is bijzonder, omdat zij als ambtenaar bij de Rijksoverheid een belangrijke rol speelde in de Toeslagenaffaire. Zij pleitte al in 2017 voor een tegemoetkoming voor de slachtoffers, maar er werd niet naar haar geluisterd.

‘Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan”, zegt Palmen in reactie op haar voordracht. Het is volgens haar een ingewikkeld dossier, maar ze wil vooral de hersteloperatie gaan “versnellen en verslimmen”. Op die manier wil ze “de ouders voorbij het onrecht brengen’.

Ze is niet bang dat er op Financiën opnieuw niet naar haar geluisterd gaat worden. ‘De organisatie is inmiddels een totaal andere.’ Palmen gaat als kabinetslid persoonlijk over de hersteloperatie Toeslagenaffaire. Ze mag zich ook buigen over een alternatief voor het huidige toeslagenstelsel. Verder gaat ze over de Douane.

Sandra Palmen schreef in maart 2017 – het jaar waarin de Toeslagenaffaire aan het licht kwam – een alarmerende memo aan de leiding van de Belastingdienst. Ze was destijds jurist bij het ministerie van Financiën en stelde dat de jacht op mogelijke toeslagenfraudeurs al zeker sinds 2015 was ontspoord.

Er was volgens haar een fout gemaakt door toeslagen voor de kinderopvang direct stop te zetten en grote bedragen terug te vragen bij vermoedens van fraude. Ze sprak van laakbaar handelen door de fiscus en raadde aan om gedupeerde ouders een schadevergoeding te geven. Dat advies werd niet opgevolgd. Sterker nog, het belandde in een diepe la en bleef lange tijd onvindbaar.

Eva González stopt met toeslagenzaken

Ze werd het gezicht van de strijd tegen de genadeloze wijze waarop de Belastingdienst toeslagenouders aanpakte. Na tien jaar geeft Eva González Pérez het stokje door. ‘Er zijn ongeveer driehonderd advocaten met man en macht bezig met de afwikkeling.’

‘Het aankaarten van het schandaal was waar ik veel energie instak en uithaalde. Daar lag mijn toegevoegde waarde, daar kreeg ik een kick van. Dat werk is voor mij nu af. Er is nu zoveel expertise op dit vakgebied.’ González Pérez wil zich voortaan weer focussen op andere zaken in haar eigen praktijk. Ook zegt ze liever niet te veel ruchtbaarheid te willen geven aan haar besluit om te stoppen met het toeslagenwerk. ‘Niemand is onmisbaar, ik ook niet.’


NOS rapportage

5000,- euro voor gedupeerden, op voorwaarde dat zij hun bezwaar intrekken. Met een schikking wil de Dienst Toeslagen de afhandeling van de toeslagenaffaire vlottrekken. Gedupeerden en advocaten zijn kritisch. Waarom kiest het nieuwe kabinet hiervoor?


Scepsis over 5000,- Regeling

De Belastingdienst wil gedupeerden van de toeslagenaffaire 5000 euro bieden in ruil voor het intrekken van hun bezwaar. Hoogleraren en advocaten zijn sceptisch, meldt Nieuwsuur.