Nieuwe termijnen voor brede ondersteuning per 1 januari 2025
Vanaf 1 januari 2025 gelden er nieuwe wettelijke termijnen voor gemeenten bij het bieden van brede ondersteuning aan erkend gedupeerden van de toeslagenaffaire. Dit betekent dat gemeenten voortaan sneller in actie moeten komen om hulp te bieden.
Iedere erkend gedupeerde heeft recht op een persoonlijk plan van aanpak voor brede ondersteuning.
Dit plan van aanpak wordt opgesteld samen met jou, en is bedoeld om jouw situatie goed in beeld te brengen en passende ondersteuning te organiseren. Denk hierbij aan hulp op het gebied van financiën, wonen, zorg, werk, gezin of persoonlijke begeleiding.
Wat verandert er precies?
Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2025 wettelijk verplicht om binnen een bepaalde termijn een aanbod te doen voor brede ondersteuning.
Het proces moet sneller, duidelijker en beter afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie.
Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken, de gemeente moet actief contact met je opnemen en het initiatief nemen.
Ben je erkend gedupeerde en heb je nog geen plan van aanpak ontvangen? Dan kun je hier actief naar vragen bij jouw gemeente. Je hebt er recht op.
Sandra Palmen aangesteld als nieuwe Staatssecretaris Hersteloperatie en Toeslagen
NSC-Kamerlid Sandra Palmen wordt de nieuwe staatssecretaris van Financiën. Ze gaat zich als opvolger van de onlangs vertrokken Nora Achahbar vooral bezighouden met toeslagen.
Dat Palmen die portefeuille overneemt is bijzonder, omdat zij als ambtenaar bij de Rijksoverheid een belangrijke rol speelde in de Toeslagenaffaire. Zij pleitte al in 2017 voor een tegemoetkoming voor de slachtoffers, maar er werd niet naar haar geluisterd.
‘Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan”, zegt Palmen in reactie op haar voordracht. Het is volgens haar een ingewikkeld dossier, maar ze wil vooral de hersteloperatie gaan “versnellen en verslimmen”. Op die manier wil ze “de ouders voorbij het onrecht brengen’.
Ze is niet bang dat er op Financiën opnieuw niet naar haar geluisterd gaat worden. ‘De organisatie is inmiddels een totaal andere.’ Palmen gaat als kabinetslid persoonlijk over de hersteloperatie Toeslagenaffaire. Ze mag zich ook buigen over een alternatief voor het huidige toeslagenstelsel. Verder gaat ze over de Douane.
Sandra Palmen schreef in maart 2017 – het jaar waarin de Toeslagenaffaire aan het licht kwam – een alarmerende memo aan de leiding van de Belastingdienst. Ze was destijds jurist bij het ministerie van Financiën en stelde dat de jacht op mogelijke toeslagenfraudeurs al zeker sinds 2015 was ontspoord.
Er was volgens haar een fout gemaakt door toeslagen voor de kinderopvang direct stop te zetten en grote bedragen terug te vragen bij vermoedens van fraude. Ze sprak van laakbaar handelen door de fiscus en raadde aan om gedupeerde ouders
een schadevergoeding te geven. Dat advies werd niet opgevolgd. Sterker nog, het belandde in een diepe la en bleef lange tijd onvindbaar.
Eva González stopt met toeslagenzaken
Ze werd het gezicht van de strijd tegen de genadeloze wijze waarop de Belastingdienst toeslagenouders aanpakte. Na tien jaar geeft Eva González Pérez het stokje door. ‘Er zijn ongeveer driehonderd advocaten met man en macht bezig met de afwikkeling.’
‘Het aankaarten van het schandaal was waar ik veel energie instak en uithaalde. Daar lag mijn toegevoegde waarde, daar kreeg ik een kick van. Dat werk is voor mij nu af. Er is nu zoveel expertise op dit vakgebied.’ González Pérez
wil zich voortaan weer focussen op andere zaken in haar eigen praktijk. Ook zegt ze liever niet te veel ruchtbaarheid te willen geven aan haar besluit om te stoppen met het toeslagenwerk. ‘Niemand is onmisbaar, ik ook niet.’
NOS rapportage
5000,- euro voor gedupeerden, op voorwaarde dat zij hun bezwaar intrekken. Met een schikking wil de Dienst Toeslagen de afhandeling van de toeslagenaffaire vlottrekken. Gedupeerden en advocaten zijn kritisch. Waarom kiest het nieuwe
kabinet hiervoor?
Scepsis over 5000,- Regeling
De Belastingdienst wil gedupeerden van de toeslagenaffaire 5000 euro bieden in ruil voor het intrekken van hun bezwaar. Hoogleraren en advocaten zijn sceptisch, meldt Nieuwsuur.