Een lotgenotenbijeenkomst is een fysieke bijeenkomst van gedupeerde ouders en jongeren van de toeslagenaffaire, met als doel ervaringen te delen en zo een bijdrage te leveren aan het persoonlijke- en emotionele herstel, als ook het delen van inzichten over hoe de hersteloperatie in zijn werk gaat. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door gedupeerden i.s.m. gemeenten. Beiden kunnen initiatiefnemer zijn.

Lotgenotenbijeenkomsten

𝗕𝗲𝗻 𝗷𝗲 𝗴𝗲𝗱𝘂𝗽𝗲𝗲𝗿𝗱 𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗯 𝗷𝗲 𝘇𝗼𝗿𝗴𝗲𝗻? 𝗩𝗼𝗲𝗹 𝗷𝗶𝗷 𝗷𝗲 𝗲𝗲𝗻𝘇𝗮𝗮𝗺? 𝗢𝗳 𝗼𝗻𝗯𝗲𝗴𝗿𝗲𝗽𝗲𝗻? 𝗦𝘁𝗮 𝗷𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗴𝗲𝘃𝗼𝗲𝗹 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗲𝗻? 𝗪𝗶𝗹 𝗷𝗲 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝘃𝗲𝗿𝗵𝗮𝗮𝗹 𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗴𝗲𝘄𝗼𝗼𝗻 𝗹𝘂𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗱𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗟𝗼𝘁𝗴𝗲𝗻𝗼𝘁𝗲𝗻? 𝗪𝗶𝗹 𝗷𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗵𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲𝗹𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝘄𝗶𝗹 𝗷𝗲 𝗷𝘂𝗶𝘀𝘁 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗱𝗲𝗹𝗲𝗻?

Kom dan naar één van de lotgenoten bijeenkomsten georganiseerd door andere lotgenoten i.s.m. gemeenten. Kijk in de Lotgenoten Agenda om te zien of er een bijeenkomst bij jou in de buurt is. Of organiseer er zelf één samen met jouw gemeente. 

Kijk dan bij ‘zelf organiseren’ of ’tips lotgenotenbijeenkomsten’.

Zelf Organiseren

Ben je zelf gedupeerd door de kinderopvangtoeslagaffaire en zou je ook wel een bijeenkomst willen organiseren? Of werk je bij een gemeente en merk je dat hier behoefte aan is? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we met je mee denken en/of helpen dit contact te leggen met elkaar. Of we kunnen helpen met de opstart, of bijvoorbeeld een keer komen spreken. Klik op onderstaand formulier en vul deze in, dan nemen wij contact met je op. Kijk alvast bij de link hiernaast over tips lotgenotenbijeenkomsten wat je kunt verwachten.


‘Voor en door Lotgenoten’

Werk aan je Mindset

Als gedupeerde heb je iets ingrijpends en onverwachts meegemaakt. Je bent misschien wel totaal ontmoedigt geraakt en je vertrouwen kwijt. Het is heel normaal dat je veerkracht afneemt door zulke ervaringen die je gevoel van veiligheid onder druk hebben gezet. Het meebewegen is soms jarenlang misbruikt. Bedenk wel dat elke situatie anders is en zowel lotgenoten als organisaties in de hersteloperatie een eigen verhaal hebben. Er zitten altijd allerlei verschillende mensen achter en de één kan zich makkelijker inleven als de ander. Geef het in ieder geval aan als jij het gesprek moeilijk vind en waarom, neem desnoods even een pauze. Probeer de ander ook te horen, de kans is dan echt groter dat diegene dan ook meer bereid zal zijn jou te begrijpen en je samen tot een oplossing komt.

‘Ik voel me soms nog steeds heel eenzaam, mijn familie probeert het nu wel hoor, maar al die jaren kozen ze toch niet mijn kant. Ik zag ze altijd denken: ‘je zult zelf ook wel iets niet goed gedaan hebben.’ En dan trok ik me terug en koos mijn eigen weg. Ik ben nu 4 keer naar een bijeenkomst geweest en het is echt fijn met mensen te praten die dit ook meegemaakt hebben. Ook vond ik de mensen van de gemeente anders als ik dacht, ze waren echt benieuwd naar mijn verhaal. Ik blijf voorlopig nog gaan. Misschien dat ik samen met een andere lotgenoot een avond in onze buurt ga organiseren, maar dat weet ik nu nog niet zeker.’  
Gedupeerde Ouder