Bent u (mogelijk) gedupeerd door de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslag affaire?

In 2020 is gestart met het herstelproces van gedupeerde ouders. Dit wordt gedaan door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). De Belastingdienst/Toeslagen heeft een speciale website met veel informatie over het hersteltraject.

Ook heeft UHT een folder ‘Wat gebeurt er na mijn aanmelding?’. Door deze folder kunt u snel zien wat u kunt verwachten. En waar u terecht kunt voor steun. U vindt de folder hier .

Zijn er dringende problemen? U bent bijvoorbeeld ernstig ziek of u heeft geen geld om boodschappen of medicijnen te kopen. Dan raden wij u aan contact op te nemen met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag via: 0800 – 2 358 358.

Stichting Lotgenotencontact geeft hieronder in 3 stappen weer wat u kunt doen.

Aanmelden bij UHT

Wilt u zich aanmelden voor herstel van problemen met de kinderopvangtoeslag?
Dan kunt u contact opnemen met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag, op telefoonnummer 0800 – 2 358 358.

Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) doet een korte eerste toets om te zien of er bij u in het verleden fouten zijn gemaakt. Blijkt dat Toeslagen fouten heeft gemaakt bij het uitbetalen, terugvragen of stopzetten van de kinderopvangtoeslag? Dan heeft u als ouder recht op € 30.000 en andere vormen van hulp.

Wenst u hulp bij uw aanvraag? Neemt u dan contact op met ons via het telefoonnummer 030 – 44 20 2000. Maandag t/m zaterdag: 9:00 tot 13:00 uur en 17:00 uur tot 21:00 uur.

Integrale behandeling

Met €30.000 verwacht het kabinet een deel van de gedupeerden voldoende te compenseren. Is deze vergoeding voor u voldoende? Dan kunt u het proces afsluiten.

Sommige ouders hebben recht op meer geld. Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) kan dit voor u uitzoeken nadat u de €30.000 heeft ontvangen. Dit heet een
integrale behandeling. Tijdens de integrale behandeling krijgt u vanuit UHT een persoonlijk zaakbehandelaar die u helpt. Bij de integrale behandeling wordt uw situatie verder bekeken en onderzocht voor welke andere regeling u precies in aanmerking kunt komen. Vragen om een integrale behandeling kan tot 31 december 2023.

Commissie Werkelijke Schade (CWS)

U heeft van de Belastingdienst een bedrag ontvangen en u heeft het gevoel dat dit niet genoeg is gezien de stress, het verdriet en alles wat u heeft meegemaakt.

Nadat de integrale behandeling is afgerond, kunt u extra schadevergoeding aanvragen bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS). In deze commissie werken experts die adviseren over hoeveel aanvullende schadevergoeding u kunt krijgen. CWS is ingesteld door de staatssecretaris en is onafhankelijk. De experts werken 
niet bij de Belastingdienst. 

Het is verstandig om u te laten helpen door een jurist (advocaat) als u aanvullende schadevergoeding gaat aanvragen bij de Commissie Werkelijke Schade.
U kunt een advocaat krijgen via de raad van rechtsbijstand. U hoeft niets te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet. Aanvragen kan via een aanvraagformulier. Klik
hier.